உங்கள் மாவட்டத்தைத் தேர்வுசெய்க

    Jobs in Telangana: کیا آپ سب انسپکٹر بننا چاہتے ہیں؟ تو دیر کس بات کی! یہ ہیں نمونہ سوالات

    سب انسپکٹر آف پولیس ریکروٹمنٹ امتحانات کے لیے ابھی سے طلبا تیاری بھی کررہے ہیں۔

    سب انسپکٹر آف پولیس ریکروٹمنٹ امتحانات کے لیے ابھی سے طلبا تیاری بھی کررہے ہیں۔

    سب انسپکٹر آف پولیس ریکروٹمنٹ امتحانات (Sub-Inspector of Police recruitment exams) سے متعلق یہ رہنمائی پیش کی گئی ہے کہ اس امتحان میں کس طرح کے سوالات آسکتے ہیں؟ یہاں بھی چند سوالات ذکر کیے گئے ہیں، جس سے اندازہ ہوگا کہ کس طرح کے سوالات سب انسپکٹر آف پولیس ریکروٹمنٹ امتحانات میں پوچھے جاسکتے ہیں۔

    • Share this:
      حیدرآباد: یہ مضمون سب انسپکٹر آف پولیس ریکروٹمنٹ امتحانات (Sub-Inspector of Police recruitment exams) سے متعلق ہے۔ اس میں یہ رہنمائی پیش کی گئی ہے کہ اس امتحان میں کس طرح کے سوالات آسکتے ہیں؟ یہاں بھی چند سوالات ذکر کیے گئے ہیں، جس سے اندازہ ہوگا کہ کس طرح کے سوالات سب انسپکٹر آف پولیس ریکروٹمنٹ امتحانات میں پوچھے جاسکتے ہیں۔

      سب انسپکٹر آف پولیس ریکروٹمنٹ امتحانات کے لیے ابھی سے طلبا تیاری بھی کررہے ہیں۔ جس کی تفصیلات اس لنک پر https://telanganatoday.com/preparation-tips-to-crack-the-for-si-exams موجود ہے۔

      یہاں کچھ مضمون کے لحاظ سے مشق کے سوالات اور جوابات پیش کیے جارہے ہیں:

      1. In the first 10 overs of a cricket game, the run rate was only 3.2. What should be the run rate in the remaining 40 overs to reach the target of 282 runs?


      a) 6.25 b) 5.5 c) 5 d) 4.75 e) None of these


      2. The average of five numbers is 27. If one number is excluded, the average becomes 25. What is the excluded number?


      a) 40 b) 37 c) 35 d) 30 e) 28.5


      3. The average expenditure of 9 friends out of 10 is Rs 20. The tenth friend expenditure is Rs 45 more than the average expenditure of all 10 friends. Find the total expenditure of all 10 friends?


      a) Rs 245 b)Rs 250 c)Rs 255 d) 260 e) Cannot be determined


      4. The average salary of all the 100 workers in a workshop is Rs.24,000. The average salary of technicians is Rs.40,000 and the average salary of the rest is Rs.20,000. How many technicians are there in the workshop?


      a) 10 b) 15 c) 18 d) 20 e) 26


      5. Average weight of 20 people increased by 1.5 kg when one person of 50 kg is replaced by a new man. Then find the weight of the new man?


      a) 51 kg b) 60 kg c) 70 kg d) 75 kg e) 80 kg


      6. The average weight of A and B is 50 kg; B and C is 70 kg and C and A is 60 kg. Then find the weight of B


      a) 40 kg b) 55 kg c) 58 kg d) 60 kg e) Cannot be determined


      7. Find the average of 1, 4, 9, 16, ………625.


      a)313 b) 221 c) 216 d) 208 e) None of these


      Key


      1. a


      Runs scored in the first 10 overs = 10×3.2=32


      Total runs = 282


      remaining runs to be scored = 282 – 32 = 250


      remaining overs = 40


      Run rate needed = = 6.25


      2. c


      Sum of 5 numbers = 5×27 = 135


      Sum of 4 numbers after excluding one number = 4×25 = 100


      Excluded number = 135 – 100 = 35


      3. b


      مزید پڑھیں: TMREIS: تلنگانہ اقلیتی رہائشی اسکول میں داخلوں کی آخری تاریخ 20 اپریل، 9 مئی سے امتحانات


      Let average expenditure of 10 friends = x


      Tenth friend expenditure = x 45


      Total expenditure of ten friends = 10x = 9 X 20 x 45


      9x = 225


      x = 25


      Total expenditure of ten friends = 10x = 10 X 25 = Rs 250


      4. d


      Let number of technicians = x


      Number of other workers = 100 – x


      Total salary = 100 X 24,000 = x X 40,000 (100 – x) 20,000


      40,000x – 20,000x = 4,00,000


      20,000x = 4,00,000


      x = 20


      مزید پڑھیں: Jobs in Telangana: تلنگانہ میں 80 ہزار نئی نوکریوں کا اعلان، لیکن پہلے سے وعدہ شدہ اردو کی 558 ملازمتیں ہنوز خالی!


      Number of technicians = 20


      5. e


      Total increased weight = 20 X 1.5 = 30 kg


      Weight of new person = 50 30 = 80 kg


      6. d


      The total weight of A and B = 2 X 50 = 100 kg


      The total weight of B and C = 2 X 70 = 140 kg


      The total weight of C and A = 2 X 60 = 120 kg


      2(A B C) = 80 120 160 = 360


      A B C = 180 kg




      B’s weight = 180 – 120 = 60kg


      7. b


      The average of squares of first n natural numbers =


      a. = = 221

      Published by:Mohammad Rahman Pasha
      First published: